Parketlentės – kaip išsirinkti ir neapsirikti

Sakoma, kad parketlentės nėra ilgaamžės. Vienos įmonės joms suteikia dešimties metų garantiją, kitos – 25 metų garantiją. Tačiau pasitaiko įmonių, kurios tikrai kokybiškos parketlentėms suteikia net 50-ies metų garantiją. Tokios, aukštos kokybės, parketlentės savo savybėmis nenusileidžia ir parketui, be to yra pigesnės ir visam gyvenimui jūsų nepririša prie vienų ir tų pačių grindų. Juk kartais taip nori kažką savo aplinkoje pakeisti ir atsinaujinti.
Taigi, visų pirma, pirkdami parketlentes, atkreipkite dėmesį į garantijos laikotarpį, jei renkatės pigesnį grindų variantą, tai dar nereiškia, kad jis būtinai prastesnis. Verta pakartoti ir pabrėžti, jog, kai kurios įmonės suteikia net iki 50-ies metų garantiją!

Rinkdamiesi galvokite apie savo poreikius ir parketlenčių savybes. Medžio masyvo parketlentės padeda išvengti girgždėjimo. Tas garsas, kasdien lydintis kiekvieną Jūsų žingsnį, vieną dieną jus gali išvesti iš proto. Dvisluoksnės parketlentės pasižymi puikia šilumine izoliacija. Jos yra geras pasirinkimas tiems, kurie ketina įsirengti šildomų grindų sistemą. Be to, taip pat slopina girgždėjimą. Tačiau gan brangiai atsieina jų klijavimo išlaidos. Na, o trisluoksnės parketlentės yra ekonomiškos ir populiarios dėl nesudėtingo klojimo. Klojant trisluoksnes parketlentes, nereikalingi klijai, vinys ar varžtai, nes jos turi vadinamą „click“ sistemą: išdrožtus griovelius ir įlaidus. Jų trūkumas – jokių garantijų, kad girgždėjimas bus nuslopintas. Bet visgi girgždėjimo galima išvengti, tai priklauso nuo pagrindo ant kurio yra klojamos parketlentės. Trisluoksnės parketlentės konstrukcija pasižymi minimaliu paslankumu (sumažėja rizika, kad klojant grindis atsiras tarpai), kuo negali pasigirti medžio masyvo parketlentės.

Parketlentės – kaip išsirinkti ir neapsirikti5

Kitas aspektas – spalvos ir tekstūros pasirinkimas. Konsultuokitės su interjero dizaineriais, derinkite grindų spalvą prie sienų ir baldų. Tekstūra gali būti gremžta, raižyta ar šukuota. Parketlentės gali turėti įvairių žymių: pjūklo, įrankių ar vinių galvučių. Tai, kiekvienai parketlentei suteikia unikalumo ir „vintage“ prieskonio. Taip pat galite rinktis ar norite parketlentes lakuoti ar dengti alyva, balinti ar palikti natūralaus atspalvio. Beje, gamykliškai lakuotos ar alyvuotos parketlentės yra kur kas atsparesnės pažeidimams, nei lakuotos rankiniu būdu.

Parketlentės – kaip išsirinkti ir neapsirikti55

Vadovaudamiesi šiais keliais punktais, pagelbėsite sau rinkdamiesi savo gyvenamosios erdvės grindis.