„Amber teething necklace“ – nauji vėjai kūdikių mados pasaulyje

Sparčiai populiarėjantis naujas fenomenas kūdikių mados pasaulyje – amber teething necklace: tai gintariniai karoliai skirti kūdikiams su besikalančiais dantukais. Visos mamos ne tik mėgsta puoštis pačios, bet ir puošti savo mažylius, nesvarbu ar tai mergaitės, ar berniukai.

Kokie gi pavojai tyko mūsų mažylių papuošaluose?
Pavojus Nr. 1. Norime papuošti savo mažylius, tačiau mus vis gąsdina perspėjimai ant įpakavimų: „Gali sukelti alergiją.“. Ypač pirmaisiais mažylio gyvenimo metais, kai kūdikio organizmas formuojasi, jis būna jautrus įvairiems dirgikliams: kvapams, šiurkštiems audiniams, skalbikliams, higienos priemonių sudedamosioms dalims, maistinėms medžiagoms ir t.t.
Pavojus Nr. 2. Kitų prekių etiketės perspėja: „Negalima vaikams iki 3 metų. Yra smulkių detalių, kuriomis vaikas gali užspringti.“. Tuomet lieka du šios situacijos spendimo variantai: prižiūrime vaikutį žaidžiantį su smulkiais daiktais arba paslepiame visus smulkius daiktus ir apribojame smulkiosios motorikos vystymąsi, apribojame mažylio pasaulio pažinimą per lytėjimą.
Pavojus Nr. 3. Be to, kaip žinia, mūsų mažieji pasaulį pažįsta ne tik liesdami, bet ir dedami į burną. Štai čia pirmasis ir antrasis pavojus virsta vienu dideliu pavojumi: vaikutis ne tik gali praryti smulkią detalę ar ja paspringti, o taip pat jam gali pasireikšti alerginė reakcija.

Gintariniai vėriniai – kramtukai, Lietuvoje taip pat gerai žinomi ir vadinami anglišku terminu „amber teething necklace“, yra puikus alternatyvus pasirinkimas mamytėms, ekologiškų produktų gerbėjoms. Kūdikių mados pasaulyje gintariniai vėriniai, amber teething necklace, rinkoje, kaip dantukų kalimosi periodu tinkama prekė, atsirado ne per seniausiai. Amber teething necklace yra 100% natūralus ir ekologiškas, rankų darbo produktas.

Amber teething necklace
Amber teething necklace photo 2015© Lina Joana Liukomaitė

Mažyliams su besikalančiais dantukais naudingiausi – Baltijos gintaro vėriniai. Baltijos gintaras turi gintaro rūgščių, kurios dar žymimos E363. Amber teething necklace esanti gintaro rūgštis yra gamtoje randama natūrali medžiaga, kuri nesukelia alerginių reakcijų, šalutinio poveikio ar priklausomybės. Gintaro rūgštis organizmui pasitarnauja geraisiais procesais: gerina mikrocirkuliacija, neutralizuoja nuodingas medžiagas tokias kaip nikotinas ar etanolis, slopina uždegiminius procesus, palaiko normalią nervų sistemos veiklą, mažina cukraus kiekį kraujyje, stiprina imunitetą ir kita.

Gintaro rūgštis ištirpsta tik 187 °C. Taigi, žmogaus kūno temperatūra nepakankama, kad iš karoliukų išsiskirtų gintaro rūgštis ir mes visų anksčiau išvardintų procesų naudos nepajusime, tačiau aišku, viena, kad gintariniai karoliai nekenkia. Netgi yra gaminami gintaro rūgšties maisto papildai, kurie naudojami gerinti daugelio organų veiklai ir stiprinti imunitetui.

Tokie gintariniai vėriniai paprastai būna gaminami su lengvai trūkstančia virvele tam, kad būtų sumažinta rizika sutrikdyti kvėpavimą. O, kad saugumas būtų užtikrintas, nakčiai patartina papuošalus nuo mažylio kaklo nuimti.

Amber teething necklace atpūtė vėjai į kūdikiu ir vaikų mados pasaulį. Ir priminė suaugusiems, kad gintariniai papuošalai nėra pamirštas mūsų senolių papuošalas. Įvairiai apdirbtas ar priešingai – neapdirbtas gintaras, gali tapti puikia puošmena kiekvienam.