Autoklavai: kas tai ir kam reikalinga?

Medicina šiais laikais yra išties pažangi, tačiau jam išlikti tokia padeda įvairūs laboratoriniai prietaisai naudojami norint išrasti naujus vaistus. Taip pat medicinoje dažnai naudojami įvairūs prietaisai, įrankiai, kurių dėka operacijos įvyksta sklandžiai. Įsivaizduokite, kaip chirurgas galėtų daryti operaciją, be skalpelio, žirklių, o dantistas gręžti dantį, be specialių antgalių grąžtui. Tikriausiai pastebite, kad daktarai, odontologai prie jūsų akių visuomet atplešia lyg naujus įrankius, ištraukia juos iš pakuotes. Jie nėra nauji, o specialiai dezinfekuoti autoklavo dėka. Autokalavai tai yra specialios sterilizavimo krosnelės, kurių dėka ant visų prietaisų esančios bakterijos ir apnašos yra sunaikinamos. Tai svarbus prietaisas medicinoje, kurį svarbu turėti kiekvienai gydymo įstaigai, norint dirbti su žmonėmis.

Autoklavai paprastai sterilizuoja medicinoje naudojamus instrumentus, t. y. Reples, žirkles, skalpelius, pincetus, viską kas prisiliečia prie kūno ertmės. Tiesiog į krosnelę reikia įdėti visus įrankius, o aukštos temperatūros ir garų dėka, visi nešvarumai bei bakterijos būtų pašalintos. Tik svarbu, kad krosnelėje instrumentai būtų sudėti tvarkingai, nes tik taip garai pasieks nešvarumus iš visų pusių.

Svarbu prisiminti, kad autoklavai yra naudojami kartu specialiais pakavimo popieriais, kurie padeda pakelti garų efektyvumą ir temperatūrą, tik taip tinkamai bus sterilizuota medžiaga. O norint įsitikinti, kad instrumentai gerai sterilizavo būti juos patikrinti specialią indikatoriaus juostele. Jeigu indikatorius pakeičia spalvą į netinkamą, tuomet sterilizuoti instrumentus reikia iš naujo.
Rinkitės tokį autoklavą, kurio temperatūra yra 121 C, bei turi 15 svarų slėgį. Paprastai autokalvai įrankius sterilizuoja vidutiniškai 30 minučių, tačiau viskas priklauso nuo modelio ir gamintojo. Taip pat reikia nepamiršti, kad sterilizuoti instrumentus reikia su distiliuotu vandeniu, o patys įrankiai dar prieš dedant juos į krosnelę, turi būti švarūs.

Daugiau apie autoklavus: www.moris.lt