Kaip iš drabužių išvalyti vašką?

Namų puošyba žvakėmis neretam yra kasdienybė. Juk žvakes degame ne tik norėdami pasišviesti namus ar melsdamiesi, bet ir kurdami jaukumą. Jaukumo ir mielumo žvakės namams tikrai prideda, todėl jų stengiamės neriboti. Tačiau, kas nutinka, jeigu netyčia drabužius apsiliejame vašku? Dažniausiai susierziname manydami, kad jis nebeatsivalys, tačiau STOP. Vaškas yra išvalomas, tik reikia tinkamai tai daryti. Tad, kaip išvalyti drabužius nuo vaško dėmių?

Vaško pašalinimas nuo drabužių

Šiais laikais prikurta pačių įvairiausių skalbimo miltelių, apie kuriuos reklamose skelbiama, kad jie atvalo bet kokias dėmes. Tačiau vaško dėmė yra priskiriama prie tų dėmių, kurios atsivalo itin sunkiai ir ne bet kokie skalbimo milteliai (jei iš vis kažkokie) gali atvalyti vašką nuo drabužių. Tad, ką daryti, jeigu norime ir toliau nešioti vaško ištemptus drabužius?

Jeigu išsitepėte drabužius vašku, tai svarbiausia jo netrinti. Taip, NETRINTI. Perskaitėte teisingai. Užlašėjus vaškui ir jį pradėjus trinti problema nepasišalina, o tik dar labiau įsitvirtina drabužiuose, nes vaškas dar nebūna spėjęs sustingti ir jo trynimas padengia patį audinį labai plonu vaško sluoksniu, kurį dar sunkiau atgramdyti.

Norint pašalinti vašką iš drabužių jums gali reikėti:

  • Spirito.
  • Lygintuvo.
  • Medvilninio audinio.
  • Servetėlės arba tualetinio popieriaus.

Ką daryti?

Jeigu išsitepėte drabužius vaškus, leiskite jam išdžiūti. Kai vaškas išdžiūva, atsargiai jį nugramdykite nuo audinio. Tai galite padaryti buku peiliuku ar bet kuriuo kitu daiktu, kuris gramdo. Kai nugramdote vašką matote, kad ant drabužio yra likusios nedidelės dėmelės, kurių šalinimui ir reikia prieš tai išvardytos amunicijos.

Servetėlės jums prireiks tam, kad ją uždėtumėte po dėme, o medvilninio audinio tam, kad uždėtumėte ant dėmės. Taigi, taip ir padarykite.

Atlikę šią užduotį paimkite lygintuvą ir švelniai braukite per medvilninį audinį. Tokiu būdu vaškas įsigers į servetėlę po dėme ir jos nebeliks. Jeigu dėmė liko, tai išskalbkite drabužį su skalbimo milteliais arba kartokite procedūrą pakeitę servetėlę po dėme.

Žinoma, vaško šalinimas nuo drabužių priklauso ir nuo medžiagos. Skirtingai medžiagai galioja skirtingi būdai. Pavyzdžiui, šio būdo netaikykite zomšui, kad jis nesusigadintų. Jam tinkami specialūs organiniai skiedikliai ar spiritas.